Een vernieuwde gevel voor de Dr.Rijk Kramerschool

14 juni 2017

In het voorjaar van 2017 kocht Buro Amsterdam een dubbel pand aan de Nassaukade. Het pand herbergt naast 8 woningen en twee bedrijfsruimtes ook een doorgang naar de in de binnentuin gelegen kleuterschool de Dr.Rijk Kramerschool. Door de verschillende partijen en andere momenten van intrede, was de gevel een kakofonie van bordjes en stijlen geworden. "Dat moet even opnieuw" zo dacht Buro Amsterdam.

De wildgroei van bordjes geeft geen fraaie uistraling aan het straatbeeld en doet het gebouw geen eer aan, zo vonden ze. Buro Amsterdam legde de vraag neer bij Studio BAR om een uniforme lijn in de gevelletters en huisnummerborden aan te brengen. Het pand is in 1910 gebouwd naar ontwerp van Tjeerd Kuipers, architect van vele kerken en de zogenaamde Zevenlandenhuizen in de Roemer Visscherstraat.  Studio BAR heeft zich voor het ontwerp van de gevelbelettering zich laten inspireren door de tijdsgeest van de bouwperiode, waarin architecten dikwijls ook de typografie voor hun rol namen, wat vol ten bloei kwam in de bouwstijl van de Amsterdamsche School (±1910-1930).

Wat achtergrondinformatie voor de liefhebbers
Het letterontwerp bestaat uit twee lagen, waarbij de contrastloze lettervorm wordt verstevigd door contrast van de onderliggende laag. Extra karakter wordt gevormd door de ligatuur van de dubbele O en diftong IJ.

Met de aandacht die Buro Amsterdam hiervoor beschikbaar stelt, toont aandacht en liefde voor de stad.